• Fag: kristendomskundskab, historie, dansk
  • Tidsforbrug: 10 lektioner samt 8 lektioner til værklæsning og en lektion til kirkebesøg
  • Projektperiode: efter vinterferien 2021.

OBS! Webadresse kommer omkring vinterferien 2021.

Sværdets kraft

– kamp, kærlighed og kristendom i korsriddertiden

I haven ved en af Jerusalems mange kirker – Pater Noster kirken på Oliebjerget – findes en skulptur af to mænd med en tekst på latin og dansk, der fortæller besøgende, at ved denne kirke ligger to danske brødre begravet.

Brødrene hed Svend og Eskil og var henholdsvis biskop over Viborg og kriger. De var draget på pilgrimsfærd til Jerusalem og døde år 1153 – Eskil efter sigende ved Jordanfloden ”overvældet af nåde” og Svend kort efter.
Hvem var de? Hvad bragte dem til Jerusalem? Og hvordan havde de gjort sig fortjent til en plads i denne vigtige kirkes gårdhave?

Brødrenes forunderlige historie danner udgangspunkt for et projekt om korsriddertiden og et samarbejde med forfatteren Jan Kjær om at skrive en historisk udviklingsroman til undervisningen i kristendomskundskab, dansk og historie.

Projektet rummer en værklæsning, forslag til tekstanalyse, arbejde med korsriddertiden, historiske kilder og kildekritik,  og dykker ned i kristendomsfaglige begreber som tilgivelse, det hellige og treklangen: liv-død-ny begyndelse. Desuden lægges der op til et arbejde med centrale symboler som kors og vand på baggrund af centrale bibelske tekster og kristne ritualer.

Til projektet hører en hjemmeside med bogen indlæst på lydfiler af skuespiller Morten Hemmingsen, elektronisk lærerkursus, videoer til undervisningen, bilag til print mm.

Udover klassesættet af Jan Kjærs roman modtager hver elev også et elevhæfte med opgaver, bilag, tidslinje m.m.

• Undervisningsoplæg med forslag til undervisningsforløb og baggrundsstof
  • Klassesæt af Jan Kjærs roman Sværdets kraft
  • Klassesæt af elevhæftet til projektet
  • Adgang til projektets hjemmeside med bla. lydfiler af bogen (kommer i 2021).
  • Videokursus til lærere (kommer i 2021).